NAH Centrum De Klokketoren
                                   Nijmegen 

14. Ingezonden 


Een in deze tijd toepasselijk Sinterklaasverhaal van Jacques:

Echte Sint?

We kennen Sinterklaas natuurlijk allemaal. Goede vrienden van hem mochten ‘Klaas’ tegen hem zeggen.  Deze goedheiligman zou er al een lang leven hebben opzitten. In ieder geval dat doet de huidige Sint ons geloven. Maar in feite is er sprake van identiteitsfraude.

Want de echte Sinterklaas of Sint Nicolaas werd ongeveer in het jaar 280 geboren en stierf op 6 december 342. Hij bereikte voor die tijd een hele hoge leeftijd. Sint (ik heb hem niet persoonlijk gekend) werd geboren in de voormalige havenstad Patara in het toenmalige Lycië, een provincie in het grote Romeinse rijk. Dit is op Google Maps niet meer te vinden, maar Lycië bevond zich aan de zuidwestelijke kust van het huidige Turkije, ongeveer waar nu de toeristische badplaats Antalya ligt. Deze Sint werd christen en schopte het al op jonge leeftijd tot bisschop van Myra, dat was de hoofdstad van Lycië. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en Klaas werd Sint(er)Klaas. Of hij ooit werkelijk bestaan heeft, is een mysterie. Want bewijzen hiervan zijn er (nog) niet gevonden. Tot zo ver de ‘echte’ Sint.

Komen we nu bij de huidige Sint, de bedrieger dus. Deze man claimt dat hij uit Spanje komt. Zou best kunnen kloppen, waarschijnlijk verkocht hij daar waardeloze percelen aan naïeve rijke Nederlanders of houdt hij zich daar bezig met andere oplichtingspraktijken. Enfin, hij claimt dus ergens halverwege november in een aftandse stoomboot heelhuids de lange gevaarlijke reis naar Nederland te hebben gemaakt. En dit met vrolijk dansende assistenten (knechten zo u wilt) in zijn gezelschap en dit alles zonder zeeziek te worden. Dat hij dit jaar in het niet-bestaande Zwalk aankwam, doet al vermoeden dat er iets niet helemaal in de haak is. En hij laat zich door geen enkele pandemie stoppen.

Het is sowieso een duister sujet, want vlak nadat hij in Nederland is gearriveerd, gaat hij samen met zijn mededader Piet de daken op van diverse woonhuizen. Jonge kinderen weten dit en vol verwachting zetten zij hun schoen bij de schoorsteen. Op de een of andere miraculeuze wijze ligt er dan doorgaans ‘s ochtends snoep en/of cadeautjes in of naast de schoen. Volgens deze Sint heeft hij dat allemaal door de schoorsteen naar beneden gegooid, maar er is nooit een roetvlek of ander bewijsmateriaal voor teruggevonden op dat snoep en cadeautjes. En dan heb ik het nog niet eens over de huizen die helemaal geen ouderwetse schoorsteen hebben, omdat daar centrale verwarming is. Erg vreemd allemaal. Sterker nog: dit lijkt me een zaak voor de nationale recherche om nader te onderzoeken.

Als deze Sint een paar weken in ons land is, wordt hij steeds brutaler. Met als absoluut dieptepunt de avond van 5 december, ook wel pakjesavond genoemd. Dan gaat hij niet meer over de daken, maar belt hij gewoon bij de mensen aan waarna zijn assistenten ongevraagd pepernoten rondstrooien (waarschijnlijk net nadat er is gestofzuigd) en één of meerdere zakken vol cadeautjes achterlaten. Omdat ze er dan toch zijn, worden ongehoorzame en opstandige kinderen in een lege zak gestopt om vervolgens spoorloos te verdwijnen. De kinderen dan, want Sint en zijn assistenten komen een klein jaar later gewoon weer met de stoomboot naar Nederland, alsof er dat jaar ervoor niets is gebeurd.

Was dit maar alles, want er is nog iets veel ergens aan de hand met deze Sint: jarenlang hadden al zijn assistenten een donkere huidskleur en waren ze gekleed als slaven uit het begin van de 19e eeuw. Hier is de afgelopen jaren steeds meer verzet tegen gekomen. Mensen die deze verwijzing naar het slavernijverleden niet toelaatbaar meer vonden, kwamen in conflict met mensen die vonden dat Piet niet van uiterlijk moest veranderen. Sint bleek dus niet alleen een identiteitsfraudeur te zijn en zich bezig te houden met onverklaarbare fenomenen, hij was ook verantwoordelijk voor het opzetten van verschillende maatschappelijke groeperingen tegen elkaar en dus voor ontwrichting van de maatschappij.

Veel mensen noemen hem een kindervriend en dit is ook al een verdachte term. Dat hij hierbij claimt bisschop te zijn, werkt ook niet bepaald in zijn voordeel. Daarom herhaal ik de zin die het duo Henk Spaan en Harry Vermeegen in hun radiosportprogramma ‘Tussen start en finish’’ steeds gebruikten: “Vuilnisman, kan deze zak ook mee?”

Om de opsporing te vergemakkelijken het signalement van deze nep-Sint:

Volgens getuigen kunnen zijn lengte en gewicht erg verschillen.

Hij draagt een rode of paarse mijter en een rode of paarse kazuifel (bisschopsmantel).

Daaronder heeft hij een albe (wit linnen onderkleed) aan.

In zijn hand heeft hij een gouden staf.

Zijn type schoeisel is heel divers.

Hij rijdt soms op een wit paard of is mogelijk in het gezelschap ervan. Ook zijn er soms één of meerdere assistenten bij hem gesignaleerd.

Hoewel hij niet als gevaarlijk te boek staat :

Spreek hem niet aan, maar waarschuw de politie.

Ook kan u te maken hebben met een zogenaamde hulpsint. Dit zijn handlangers die het hele jaar in Nederland wonen, maar zich ongeveer half november laten verleiden om voor maximaal ca. 3 weken een andere identiteit aan te nemen.Hier wat leuke citaten van Jacques, en een mopje:

De citaten:

"Ik ben niet getrouwd. Mijn schoonouders konden geen kinderen krijgen." (Herman Finkers)

* * * *
"Ik ben overal tegen, totdat ik een besluit neem. Dan ben ik ervoor." (Johan Cruijff)

* * * *

"Ik heb me heel lang een man gevoeld in een vrouwenlichaam. Maar toen werd ik geboren." (Philippe Geubels)

* * * *
"Als schrijver zijnde is altijd een van de dingen geweest die me zeer interesseerde, is het binnendringen van jouw comfortzone. Want dit is dat schrijvers behoren te doen. Jou raken, jou laten reageren." (Stephen King)

* * * *
"Pas wanneer dingen niet vanzelfsprekend zijn, ga je er over nadenken." (Hans Teeuwen)

* * * *
"Iedereen wil naar de hemel gaan, maar niemand wil doodgaan." (Louis van Gaal)

* * * *
"Er gaat niets boven het terugkeren naar een plaats die ongewijzigd blijft om vervolgens te ondervinden dat jijzelf veranderd bent." (Nelson Mandela)

* * * *
"Te leven is een gunst, weten hoe is een kunst." (Toon Hermans)

* * * *
"Je moet toch denken, dus waarom zou je niet groot denken?" (Donald Trump)

* * * *
"Het gebruik van buitenlandse leenwoorden vind ik überhaupt not done." (Schrijver dezes)De mop: 

Een pastoor had een parochie in een dorpje ergens in Nederland. In dat dorp was het een publiek geheim dat de pastoor een verhouding had met zijn huishoudster. Op een dag werd dit ook bekend bij de bisschop. Hij nodigde de pastoor uit voor een gesprek. Hij wilde wel eens weten of het echt waar was dat de pastoor een verhouding had met zijn huishoudster of dat het slechts een gerucht was. Tot grote verbazing van de bisschop beaamde de pastoor dat hij samen met zijn huishoudster in één bed sliep.  
"Maar", zei de pastoor, "in het bed slaapt de hond tussen ons in." Dit maakte de bisschop alleen maar nog nieuwsgieriger. Daarom vroeg de bisschop aan de pastoor: "Hoe doet gij het dan als gij uw gevoelens krijgt?" De pastoor antwoordde: "Als ik gevoelens krijg dan sta ik op en loop een paar rondjes rond de kerk totdat die gevoelens zijn verdwenen."
De bisschop vroeg toen: "Maar wat gebeurt er als uw huishoudster haar gevoelens krijgt?" Waarop de pastoor antwoordde: "Ook geen probleem. Als mijn huishoudster haar gevoelens krijgt dan staat zij op en loopt een paar rondjes rond de kerk totdat die gevoelens zijn verdwenen."
Tenslotte zei de bisschop: "Ik begrijp het. Maar wat nou als de hond gevoelens krijgt?" Ook hier wist de pastoor een antwoord op: "Als de hond gevoelens krijgt, gaat de hond het bed uit en loopt een paar rondjes rond de kerk totdat die gevoelens zijn verdwenen."


 

   Zomaar twee gedichtjes over hoop omdat het zo nu en dan fijn is om te lezen.

           
 
Tjits heeft zelf een lied geschreven met haar man. Het is een geluidsfragment dat je hiernaast kunt beluisteren.

Klik hier.m4a (1.4MB)
Klik hier.m4a (1.4MB)

Mark wilde graag deze tekst met ons delen.

Even stilstaan....


Hans stuurde dit kunstzinnige filmpje met een kunstenaar die fantastische kunst maakt van kleine dingen die hij ziet op straat. Erg knap en mooi om te zien.Hiernaast een ingezonden artikel over lachen.

Lachen is gezond, zeggen ze. Maar is dat wel wetenschappelijk bewezen? En lachen we nog wel genoeg in deze onzekere tijden? Zes vragen aan Dr. Sibe Doosje, die als lachonderzoeker en humorspecialist verbonden is aan de Universiteit Utrecht.

Is lachen gezond?

"In onderzoek naar lachen en gezondheid is inderdaad aangetoond dat lachen beperkte gezondheidsvoordelen heeft. Als we lachen, wordt er meer endorfine aangemaakt in het brein, een stofje dat ook wel plezier- of gelukshormoon wordt genoemd. Er zijn ook studies die een verband aantonen tussen lachen en een verbeterd immuunsysteem. Dit waren allemaal kleine studies."


Dus het bewijs is niet overweldigend?

"Nee. Volgens een andere studie gaat lachen samen met minder pijn: proefpersonen die lachen en/of plezier hebben, hebben een hogere pijngrens. Maar in latere studies is het nooit gelukt het verband opnieuw aan te tonen. Een direct verband is dan ook moeilijk te leggen."

Waarom is dat zo moeilijk?

"Endorfines vallen niet goed te meten. Bovendien is het lastig om de een-op-een relatie tussen lachen en gezondheid aan te tonen, omdat lachen door verschillende dingen wordt getriggerd."

"De kans op lachen is bijvoorbeeld vele malen groter wanneer je in gezelschap verkeert dan wanneer je in je eentje op de bank zit. Van sociaal contact weten we dat het de gezondheid bevordert. Het gezondheidsbevorderende effect kan dus ook in het sociale aspect zitten."

“Het lollige van humor is: je relativeert de werkelijkheid ermee, maar ontkent die niet.”Sibe Doosje


Over het sociale aspect gesproken: lachen we nog wel genoeg nu we in ons eentje op de bank zitten?

"Je zou misschien denken van niet. We zitten thuis, maken ons zorgen, voor sommige mensen heeft de corona crisis grote invloed op hun geluksniveau. In negatieve zin. Toch zie je dat er ook veel gelachen wordt. Dat mechanisme treedt altijd in werking in crises: juist nu wenden we humor aan om de negativiteit te bestrijden."

"Je ziet het overal: in de krant, op sociale media en via mail en smartphones delen we grappen over de crisis. In die zin hebben humor en lachen wel degelijk effect op onze gezondheid. Alleen niet direct op onze fysieke gezondheid."

Op welke vormen van gezondheid heeft het dán effect?

"Humor is onderdeel van het zelfbeschermingsmechanisme van de mens. Een manier om psychologisch én maatschappelijk gezond te blijven. Zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden - in concentratiekampen of in de Syrische burgeroorlog - maken mensen grappen. Humor verbroedert. Het verbindt ons met elkaar. Dat hebben we nodig."

En wat doet lachen voor de psychische gezondheid?

"Humor relativeert. Het brengt lucht. Het schept ruimte tussen de verschrikkingen die er om ons heen gebeuren en onszelf. Het creëert ruimte om weer even adem te halen."

"Het lollige van humor is: je relativeert de werkelijkheid ermee, maar ontkent die niet. In die zin doet humor hetzelfde als kunst: je hebt een gevoel of een idee over de maatschappij en wilt daaraan uiting geven. Ook een grap raakt mensen op een wezenlijk niveau. Humor is essentieel in tijden van crisis."
Door: Dorien Dijkhuis Beeld: 1233RF
Ria Hooghof stuurde deze foto en schreef erbij: Op deze manier heb ik aandacht voor mezelf! 
Adrianne wil deze twee filmpjes graag met ons delen. Mooi en kunstzinnig!

Bedankt Adrianne!Hieronder zie je een aantal screenfoto's van WHATSAPP Video gesprekken. Ze zijn gemaakt door Tjits

 Ziet er gezellig uit mensen!

Note: iedereen heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van de foto's, bedankt!


Mirko stuurde deze op en zegt erbij "daar word je toch weer een beetje vrolijk van in deze tijd.


 


Wat is dit een prachtig filmpje dat we opgestuurd kregen van Arie.


Van Wim v M ontvingen we deze bijdrage die hij speciaal heeft gemaakt voor de gespreksgroep (verdieping)

Het bestand wordt geopend met je PDF viewer.


Beste cliënten en collega’s van de Klokketoren.

Graag wil ik dit gedicht “Verkeerd verbonden?” met jullie delen. Wellicht herkennen jullie er iets in?

Ik hoop dat het ondanks deze onzekere tijden goed met jullie gaat!

Ik wens jullie heel veel sterkte en vertrouwen toe, en hoop dat we elkaar (snel) weer op een verantwoorde wijze en “in het echt” mogen ontmoeten…

Hartelijke groet, Patrick Giebels

(Verkeerd) verbonden? 


Het is rustig op straat , onze gezondheid is er bij gebaat. 

Van vol in bedrijf  tot de dringende woorden van de minister die wil dat je thuis blijf.


Het is een intelligente lockdown...we worden allemaal gereset
Op afstand zijn we samen, en toch voelt het soms als, 
“zie maar hoe je je red ”. 

In stroomversnelling omgaan met de techniek , geen schouderklopje, geen aai over je bol, maar zoomen en beeldbellen, ook al voel je je niet
ziek . 


Zoveel mensen die iemand kennen die ziek is , ik voel me onrustig, hoe lang gaat het nog duren.....dat blijf  ongewis .


Je dochtertje vertellen dat ze oma en opa niet mag bezoeken, haar juf en klasgenoten niet in het echt mag zien, en waarom  mag ze niet naar de speeltuin toe ? 


Werk, privé, lopen soms door elkaar heen...is het goed hoe ik het doe?

 
“Laat het los” is wat ze zeggen.... maar waarom moeten we datgene loslaten waar we al die tijd op bouwden? 


Omdat deze periode gaat over anders leren vasthouden. 

.
Wil je even lachen om een verhaal op de radio?

Je kunt het ook mee lezen.

Ingestuurd door Tjits.

Het is erg grappig.


Adrianne stuurde dit filmpje. 

Ken je deze?
Bram en zijn zelfportret.

Welke vind je het best gelukt? 

Deze tijd is een lastige tijd. Zeker wanneer je opstaat. Hans stuurde deze in  voor iedereen die er behoefte aan heeft om vrolijk wakker te worden. 

Werkt het bij jou?

 Filmpjes ingestuurd door Adrianne de eerste misschien leuk voor onze bewegingszaal in de Klokketoren. 


Een ingestuurd  humoristisch woordenboekje.

Bedenk er zelf ook een paar.


Dit filmpje komt van Adrianne: Zij zegt :"een beetje humor erbij is soms ook fijn" .


Als je niet naar buiten kunt dan bedenk je gekke dingen.

Hier laat iemand in Italië zijn hondje uit.
Ria zegt bij het onderstaande gedicht : hoe fijn de lente kán zijn. En hoe anders hoe deze plotsklaps een hele rare tijd wordt.

WANNEER DE LENTE KOMT     
 
Als iedereen de heg en struiken heeft gesnoeid
Is er kans dat de tijd van lente opbloeit
Niémand mag het nog echt zien
Alleen de beginnende knopjes misschien
Na wat regen en zon, veranderen ze in mooie kleuren
En zo begint álles naar het voorjaar te geuren
Je krijgt al vrolijke ideeën en geniet daarvan
En dan kunnen we op stap en trekken ons plan
Iedereen kan weer lekker naar buiten
En vogeltjes beginnen driftig te fluiten
Voor wie last had van een winterdip
Stijgt het humeur nu vást met enorme stip
Heel andere activiteiten gaan weer van start
En vullen vooral ieder liefhebber en kinderhart
Al heeft ieder seizoen zo zijn charme
De een heeft liever kou, en de ander warmte
Natuur in de lente maakt velen geliefd en blij
We omarmen deze tijd, want die is zo weer voorbij