NAH Centrum De Klokketoren  
Nijmegen 

Experimentele teken - en schildertechnieken

Met speelse technieken kun je op een totaal andere wijze nieuwe ideeën en beelden creëren. Resultaat is niet meer belangrijk in dit proces. Fouten maken bestaat niet.  Niet bezig zijn met het eindresultaat. Niet te veel analyseren, maar vooral kijken en doen. Er wordt onder andere gewerkt op papier, met acrylverf, potlood, stift, houtskool, inkt en water.

Dit onder begeleiding van:

* * *  Tjits & Marcel  * * *


Werkstukken die in deze cursus door expressie tot stand gekomen zijn


04-03-2021


Prachtig tekenwerk van deelnemer groep experimenteel tekenen en schilderen. Cirkelen om weer in kunstzinnige mood te komen.


De kunstwerken zijn klaar. Grote cirkels. kleine cirkels. Cirkels over elkaar heen. Prachtig ingekleurd over elkaar heen. zodat kleuren met elkaar mengen.
26-02-2021

Zoals elke bijeenkomst beginnen de deelnemers met cirkelen op vel papier. Dit als warming up.

 Daarna kreeg iedere deelnemer een groot vel papier ingedeeld in 4 hokken. Ieder kon gebruik maken van een aantal cirkels in verschillende formaten in vorm van flesdoppen. gebak schoteltjes. Opdracht was om in elke vlak een compositie te maken met een aantal verschillende grote cirkels. Doel was maak verschillende composities doormiddel van overlapping, grote cirkel naast kleine etc. Daarna kregen de deelnemers de opdracht om de 4 vlakken met composities met elkaar te verbinden door middel van cirkels te plaats buiten de lijnen. Zo ontstaat er een geheel. Daarna was de opdracht om de tekening in te kleuren met een medium naar keuze bijvoorbeeld pastel, potlood. Hierbij moesten ze  over elkaar heen kleuren. Doel was kleuren mengen.

Zoals jullie zien zijn de werkstukken nog niet af. volgende week gaat men hier mee verder
18-02-2021

Begonnen met cirkelen(warming up).Daarna grote vellen met 9 vakjes. In ieder vak van midden naar buiten cirkelen of golfbewegingen maken met olie pastel. Daarna met verdunde acrylverf eroverheen schilderen. Doel kleuren vermengen zich en oliepastel schijnt erdoorheen. 
11-02-2021

 1. Opwarmoefening zoals elke week. Deelnemers kunnen vrijer aan de slag en voeren de opdracht met plezier uit.

2. Schets op grote vel van vorige week op 50 x 65 cm dient als uitgangspunt. Deelnemers kiezen 2 kleuren acrylverf met een donkere en een lichte tint. Vakken op te tekening kunnen ingevuld worden naar eigen idee. De totale vorm kan verder worden uitgebreid gebruikmakend van het hele vel.


Aan deze opdracht wordt aankomende

 week verder gewerkt.
04-02-2021

1.  Na eerst weer opwarmoefening zoals elke week om weer in de sfeer te komen de eerste resultaten, hier zijn  nog geen foto’s van. Het doen gaat elke week makkelijker zonder te veel nadenken maar meer door te doen.

2. Minuten tekeningetjes op memoblaadjes. Opdracht is opvullen van deze kleine briefjes met structuur/ compositie met materiaal naar keuze. De 10 velletjes zijn op A3 meerdere keren gekopieerd. Aankomende week worden deze in een opdracht verder verwerkt.

3. Op tekenvel 50 x 65 cm 12 punten verdeeld op het vel zetten. Dit kan met de ogen open of dicht. Op eigen wijze punten verbinden en deze meerdere keren passeren. Hierdoor ontstaat een lijnpatroon. Aankomende bijeenkomst wordt hier verder mee gewerkt met acrylverf.
28-01-2021

losmaak" oefening: 20 minuten: idem als boven maar extra aandacht op hard en zacht duwen, grote en kleine vormen. Vervolgopdracht met vierkante vormen waardoor soort plattegrondpatronen ontstaan. Laatste foto's: scheuren van ingekleurde vellen en hiermee composities op een nieuw vel maken.
22-01-2021 

 “Losmaak” oefening: Cirkels en draaiende bewegingen blijven maken met tekenmateriaal naar keuze. Hierbij kan hard of zacht geduwd worden met het materiaal waardoor zachtere of meer heldere kleuren. Dit kan diverse hardheden potloden zijn en grafietpotlood. Blijf tekenen en ogen mogen open of gesloten zijn. Het moet prettig voelen om te doen. Vervolgens dezelfde potloden, zachte pastel of kleurpotloden naar keuze ontstane vlakken inkleuren.

  Dit keer op gekleurd papier.15-01-2021

“Losmaak” oefening: Cirkels en draaiende bewegingen blijven maken met tekenmateriaal naar keuze. Hierbij kan hard of zacht geduwd worden met het materiaal waardoor zachtere of meer heldere kleuren. Dit kan diverse hardheden potloden zijn en grafietpotlood. Blijf tekenen en ogen mogen open of gesloten zijn. Het moet prettig voelen om te doen. Vervolgens dezelfde potloden, zachte pastel  of kleurpotloden naar keuze ontstane vlakken inkleuren.