NAH-Centrum De Klokketoren  
Nijmegen  

Deze pagina bevat leuke en interessante nieuwtjes. Nu vooral in de Wintersfeer. 

 


Dit wist u wellicht nog niet:

Werd Nieuwjaar altijd op 1 januari gevierd?

Net zoals de indeling van de tijd veranderd is, is door de tijden heen de datum van nieuwjaarsvieringen ook veranderd.

Vroeger viel nieuwjaar samen met astronomische gebeurtenissen. Nieuwjaarsvieringen - net zoals zomertijd en wintertijd - werden vroeger gekoppeld aan agrarische of astronomische gebeurtenissen,

 • In Egypte bijvoorbeeld begon het jaar met de jaarlijkse overstroming van de Nijl. Die overstroming viel samen met het verschijnen van de ster Sirius.
 • De Feniciërs en Perzen begonnen hun nieuwe jaar met de lente-equinox.
 • En de Grieken vierden het op de winterzonnewende.
 • De eerste dag van het Chinese Nieuwjaar vond plaats ten tijde van de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende.

Vaak waren nieuwjaarsvieringen ook verweven met religie, mythologie en de natuur

Het eerste geregistreerde nieuwjaarsfeest dateert van ongeveer 4000 jaar geleden in het oude Babylon en was diep verweven met religie en mythologie.


Nieuwjaarsviering, 1e nieuwe maan na lente-equinox

Voor de Babyloniërs van het oude Mesopotamië luidde de eerste nieuwe maan na de lente-equinox - de dag eind maart met evenveel zonlicht en duisternis - het begin van een nieuw jaar in en vertegenwoordigde de wedergeboorte van de natuurlijke wereld.

Ze markeerden de gelegenheid met een enorm religieus festival genaamd Akitu, afgeleid van het Sumerische woord voor gerst, dat in het voorjaar werd gesneden.

Elk van de 11 dagen dat Akitu duurde was er een ander ritueel.

Tijdens de Akitu werden beelden van de goden door de straten van de stad geparadeerd en werden rituelen uitgevoerd om de overwinning op de krachten van chaos te symboliseren.

Door deze rituelen werd in Babylon de wereld symbolisch  gereinigd ter voorbereiding op het nieuwe jaar en de terugkeer van de lente

Het Romeinse nieuwjaar kwam oorspronkelijk ook overeen met de lente-equinox; met de natuur.

De vroege Romeinse kalender bestond uit 10 maanden en 304 dagen, waarbij elk nieuw jaar begon bij de lente-equinox.

Volgens de traditie werd de kalender gemaakt door Romulus, de stichter van Rome, in de achtste eeuw voor Christus.

De kalender en de zon - nieuwjaar

Door de eeuwen heen liep deze kalender niet meer synchroon met de zon.

In 46 voor Christus besloot Julius Caesar daar iets aan te doen.

Hij raadpleegde de meest vooraanstaande astronomen en wiskundigen van zijn tijd.

Het gevolg daarvan was de Juliaanse kalender.

Een kalender meer in lijn met de stand van de zon en een die sterk doet denken aan de modernere Gregoriaanse kalender die de meeste landen over de hele wereld tegenwoordig gebruiken.

Wist u dat Julius Caesar in het jaar 46 voor Christus maar liefst 90 dagen aan dat jaar moest toevoegen om de nieuwe Juliaanse kalender in lijn te krijgen met de zon?

Juliaanse kalender - nieuwjaar

Als onderdeel van zijn hervorming stelde Julius Caesar 1 januari in als de eerste dag van het jaar, deels ter ere van de naamgenoot van de maand januari: Janus, de Romeinse god van verandering en begin, wiens twee gezichten hem in staat stelden terug te kijken naar het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst.

Het idee van de twee gezichten van Janus - terugkijken en vooruitkijken - werd gekoppeld aan het concept van de overgang van het ene jaar naar het volgende.

In de Middeleeuwen werd 1 januari afgeschaft.

Zoals zo vaak wanneer religie in het spel komt, worden oude gebruiken en rituelen als heidens of ongepast ervaren.

Zo was dat ook het geval in middeleeuws Europa. De vieringen die het nieuwe jaar vergezelden werden als heidens en onchristelijk beschouwd.

Met de Gregoriaanse kalender werd Nieuwjaar weer in ere hersteld.

In 1582, na hervorming van de Gregoriaanse kalender, herstelde paus Gregorius XIII 1 januari als Nieuwjaarsdag.

Hoewel de meeste katholieke landen de Gregoriaanse kalender vrijwel onmiddellijk overnamen, werd deze slechts geleidelijk aangenomen in protestantse landen.

De Britten namen de Gregoriaanse kalender pas in 1752 aan

Tot die tijd vierden het Britse Rijk en hun Amerikaanse koloniën nog steeds het nieuwe jaar in maart.

De tradities van Oud en Nieuw.

In veel landen beginnen de nieuwjaarsvieringen op de avond van 31 december - oudejaarsavond - en gaan door tot in de vroege uren van 1 januari.

Feestvierders genieten vaak van maaltijden en snacks waarvan wordt gedacht dat ze geluk zullen brengen voor het komende jaar.

 • In Spanje en verschillende andere Spaanssprekende landen wordt er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 1 druif op elke klokslag gegeten - symbolisch voor hun hoop.
 • In veel delen van de wereld bevatten traditionele nieuwjaarsgerechten peulvruchten, waarvan wordt gedacht dat ze op munten lijken en het toekomstige financiële succes inluiden; voorbeelden hiervan zijn linzen in Italië en erwten met zwarte ogen in de zuidelijke Verenigde Staten.
 • Omdat varkens in sommige culturen vooruitgang en welvaart vertegenwoordigen, verschijnt varkensvlees op de oudejaarsavondtafel in Cuba, Oostenrijk, Hongarije, Portugal en andere landen.
 • Ringvormige cakes en gebakjes, een teken dat het jaar rond is, rondt het feest af in Nederland, Mexico, Griekenland en elders.
  In Zweden en Noorwegen wordt op oudejaarsavond rijstepap geserveerd met een amandel erin verborgen.
  Er wordt gezegd dat wie de amandel vindt, 12 maanden geluk kan verwachten.<


Bron: Website van Berdino (www.berdino.nl/berichten/bericht/2019/11/nieuwjaar.html)


Heeft u het Kerstverhaal vertelt door Herman Finkers wel eens gezien? Het is erg de moeite waard en met veel humor omringd.Na deze tamelijk drukke uitvoering van het Kerstverhaal nog een film waarin vooral de beelden heel mooi uitdrukken hoe het moet zijn geweest in die tijd en bij de geboorte van Jezus. Deze uitvoering zou je ook zonder geluid kunnen spelen. 


Winter in Nijmegen


        

Hieronder prachtige Kerst winterbeelden met mooie Kerstmuziek.


En nog zo'n prachtige film met allerlei dieren in de hoofdrol.